Alle buitgemaakte bezittingen heroverde hij

Genesis 14:1-16

We kijken tegenwoordig niet meer op van een oorlog meer of minder. Ook al hebben de kerken in ons land al vele jaren een jaarlijkse vredesweek. Vandaag lezen we  echter het verhaal van de allereerste oorlog tussen koningen en vorsten, tenminste de eeerste die we in de Bijbel beschreven zien. En het gaat niet om de minsten want al herkennen we de namen van al die koningen en landen niet het gaat volgens de geleerden om de Koningen van Irak en Iran die zich verbinden om de Koningen van Sodom en Gomorra in Palestina weer aan zich te onderwerpen. Die koningen worden daarna verslagen door Abram die ze tot in de Libanon achtervolgt. Abram redt Lot staat er dan ook vaak boven dit verhaal.

Voor je famillie moet je wat over hebben nietwaar. Maar in het begin van de Bijbel lazen we dat we allemaal famillie van elkaar zijn. Al die mensen die ook in onze dagen onderworpen en uitgebuit worden zijn onze famillie en daar zouden we dus net als Abram voor moeten opkomen. Dat geldt ook voor al die gevangenen in de vreemdelingenbewaring, misdrijven hebben ze niet begaan. De overheid vindt dat ze hier niet mogen zijn maar steekt vervolgens geen vinger uit om te zorgen dat ze terugkeren naar hun eigen land, dat moeten ze dan maar zelf doen vanuit de gevangenis. Een gevangenis die niet altijd even veilig is. Die op Schiphol brande uit en daar vielen veel slachtoffers bij, . Dat hebben ze dus  onze famillie aangedaan. Maar het opsluiten van mensen die niets hebben misdaan zou niet moeten mogen.

Overal in Nederland zijn er inmiddels mensen die opkomen voor hun broeders en zusters, voor gezinnen die op straat worden gezet, voor kinderen die van het ene centrum naar het andere worden gesleept. De Protestantse Kerk Nederland heeft een klacht bij een Europeese rechter ingediend in de hoop dat recht en gerechtigheid nog ergens een plaats hebben in ons land. Al die gelovigen en die PKN volgen het voorbeeld waarover we vandaag in de Bijbel lezen. Abram had nog zijn neef Lot om de Heidenen er op te wijzen dat het om zijn familie ging. Wij hebben ook de regels voor de menselijke samenleving uit Oude en Nieuwe Testament waarin heel uitdrukkelijk gevraagd wordt de vreemdelingen als gelijken, als broeders en zusters te behandelen. Iedereen kan zich bij die beweging aansluiten, elke dag opnieuw, ook vandaag nog.

Het messiaans beraad komt zondag weer bij elkaar om te kijken of er een betere vreemdelingenwet denkbaar is. Iedereen is dan welkom in de Rode Hoed in Amsterdam en via het internet kun je je bij de Studentenecclesia in Amsterdam opgeven. Steun is zeker nodig want teveel mensen zijn vergeten dat de vreemdelingen onder ons onze famillie zijn en dat machtigen en rijken met ons kunnen doen wat ze met de vreemdelingen in het Schipholcellencomplex hebben gedaan en wat ze met Lot en de zijnen hadden gedaan.

Plaats een reactie