Keer terug van jullie dwaalwegen

2 Koningen 17:13-23

Zeg nu niet dat we niet gewaarschuwd zijn. Israël en Juda, de twee kleine koninkrijkjes waarin het Koninkrijk Israël van David uiteen was gevallen, waren gewaarschuwd en wij zijn het ook. Voor onze financiële crisis uitbrak wezen mensen er bezorgd op dat tophypotheken en aflossingsvrije hypotheken mensen wel in verleiding brachten een huis te kopen maar als de koper een ongeval kreeg en in de WAO of later de WIA terecht zou komen dan zou er een probleem ontstaan. Over werkloosheid werd nog niet eens gesproken en dat bij tweeverdieners ook beiden werkloos zouden kunnen worden werd al helemaal niet serieus genomen. De waarschuwingen werden in de wind geslagen net als de waarschuwingen van schuldhulpverleners dat het lenen van geld wel heel gemakkelijk werd en dat mensen daardoor in de problemen komen.Pas op het allerlaatste moment werd er een waarschuwing in advertenties verplicht dat lenen geld kost.

Maar het hielp weinig. Nog steeds lijkt het besef niet echt door te dringen. Mensen weten al lang dat ze niet meer moeten lenen om grote zaken te kunnen kopen. De teruggang in de binnenlandse consumptie komt dus niet omdat mensen de hand op de knip houden maar doordat ze geen nieuwe leningen afsluiten voor de oude zijn afbetaald en dan nog niet omdat het te veel problemen brengt. Ook in Juda en Israël werden de goden van winst en profijt vereerd, de stierkalveren en de Asjeerapalen. Goden van lucht en leegte, met eigen handen gemaakt, versierd met goud en zilver, maar stom en vergangkelijk, als je ze in het vuur gooide dan verbrandden ze. Nee, zelfs kinderoffers werden niet geschuwd, net als waarzeggerij. In navolging van Assyriërs werden de maan en de sterren aanbeden, Baäl werd hun god.

Het was al begonnen toen Israël zich losmaakte van Juda en voor zichzelf begon. De eenheid van het Koninkrijk van David verdween en daarmee ook de bereidheid te delen met elkaar, te zorgen voor elkaar en vooral te zorgen voor de minsten, de zwaksten. Daarmee verdween ook het besef dat je tegenover je vijanden pas echt sterk staat als je schouder aan schouder weet te staan en samen de problemen weet aan te pakken. Dat kleine mini koninkrijkje Israël dat, ondanks alle waarschuwingen van profeten en zieners, bleef vasthouden aan die mooie zelfgemaakte goden, aan de glans van goud en zilver, aan het opkijken naar de rijken en machtigen in plaats van de hand uit te steken naar de behoeftigen, verloor haar bevolking omdat het in ballingschap werd gevoerd naar Assyrië. Wie niet horen wil moet maar voelen. Het was een waarschuwing staat er. Een waarschuwing die wij ons ook ter harte kunnen nemen. Ook wij moeten nog een samenleving opbouwen waar de minsten voorop staan, waar eerst gezorgd en dan verkwist wordt. Gelukkig mogen wij er elke dag opnieuw weer mee beginnen, ook vandaag weer.

Plaats een reactie