Home | About | Disclaimer | Emea.nl

‘Is er geen brood en wijn?’

Klaagliederen 2:1-12
 
Als de liefde je in de steek laat wordt het leven wel heel erg koud en leeg. Ieder mens heeft liefde nodig. Als je alleen maar omringt wordt door geweld en vernietiging wordt het leven ondraaglijk. Dan klinkt het geschrei op naar de hemel. De mensen in Syrië, in Zuid Sudan en in andere delen van Afrika kunnen het tweede lied uit de Klaagliederen zonder stotteren meezingen. Het is hun situatie. De enkeling die die ellende weet te ontsnappen klopt op onze deur maar op Schiphol staan de soldaten klaar om ze op te sluiten en zitten de ambtenaren met papieren en stempels om hun smeken om hulp en onderdak af te wijzen en ze terug te sturen. We hebben wel verdragen om politieke vluchtelingen en vervolgden op te vangen maar slachtoffers van oorlog en anarchie zijn hier niet welkom, die hoeven niet opgevangen te worden.

Het Europeese volkslied begint met de wens dat alle mensen broeders zullen worden. Afgezien van het feit dat er broeders en zusters bedoeld zullen zijn heeft onze regering en hebben de soldaten op Schiphol het volkslied nog niet echt leren zingen. Wie stuurt zijn broeders en zusters terug naar straten die bezaaid zijn met lijken, wie stelt de kinderen bloot aan marteling en verkrachting? Wie durft hier vluchtelingen die ons land hebben weten te bereiken jaren en jaren in angst en onzekerheid te houden? Wanneer geven onze diplomaten in de Verenigde Naties stem aan de talllozen die niet meer gehoord worden? Waarom verwijten wij God het lijden van de mensen en keren wij onszelf er vanaf, net zoals wij ons van God afkeren omdat aan het lijden geen eind lijkt te komen?

In Amsterdam, in de Rode Hoed tot voor enige tijd het huis van de Amsterdamse studentenecclesia is een Messiaanse beweging gestart die stem wil geven aan de lijdenden die hier zijn gestrand. Het Messiaans Beraad, de mensen die meegaan in de beweging, zoekt mensen die mee willen helpen stem te geven aan de lijdenden. Ze zoeken ook opvang voor mensen die hier op straat staan en geen kant op kunnen, en bezoekers voor hen die gevangen worden gehouden zonder dat daar een rechter aan te pas komt en zonder dat ze een misdrijf hebben gepleegd. Wanneer zijn er mensen die gehoor willen geven? Wie opent het hart voor het verhaal van God? Die beweging komt op onregelmatige tijden bijeen, tegenwoordig in het gebouw de Nieuwe Liefde. Daar verenigen mensen zich die de stem van de ontrechten gehoord hebben, die een wereld willen waar voor iedereen plaats is. Daar wordt nog geweten dat ieder van ons elke dag opnieuw kan beginnen aan de bouw van het Koninkrijk waar alle tranen gedroogd zullen zijn. Elke dag als we de stem horen van de kinderen die vragen naar brood en wijn mogen we er opnieuw aan beginnen, ook vandaag dus.

Laat een Reaktie achter