Home | About | Disclaimer | Emea.nl

Het was nog nacht

Genesis 32:14-22

Als een dief in de nacht lijkt Jacob terug te keren naar het land van zijn vader. Nou ja het land waar zijn vader en grootvader als vreemdelingen hadden verbleven maar die op de een of andere manier hun land zou worden. Er was nog een conflict met broer Esau dat om een oplossing vroeg. Die Esau woonde wel helemaal aan de andere kant van het land maar was toch met een flink leger op weg. Daarom moest er wat worden gedaan. Iets anders, iets nieuws, iets onverwachts. Jacob kiest er voor zich te onderwerpen in plaats van oorlog te voeren. Geen geweld tegenover geweld, geen macht tegenover macht. Maar Jacob maakt gebruik van hetgeen hij heeft verdiend. Dat immers werd aan die God toegeschreven die in de droom had beloofd hem te vergezellen en te zorgen dat hij een groot volk zou worden en die hij nu voor de eerste keer had aangeroepen. Esau mocht delen in dat wat die God had opgeleverd. Een volmaakt geschenk werd het, in drie delen dus want alle goede dingen bestaan uit drieën. Rutte, en waarschijnlijk Balkenende ook, wil graag een twee partijenkabinet, maar pas bij drie is een volmaakt evenwicht tussen de machten te bereiken. Daarom gaan Bos, Halsema en Marijnisse vandaag onder het genot van een kop koffie vandaag maar eens na of dat voor hun ook geldt. Dat maakt U dus woensdag wel uit en wilt U een kabinet van deze drie dan moet U zorgen dat die club van Halsema daarvoor niet te klein wordt. Samen kunnen ze het dan misschien wel redden. Jacob weet trouwens nog steeds niet onvoorwaardelijk op die God van zijn dromen te vertrouwen. Geen beeld, geen plek, geen offers, alleen een droom en iets dat soms op een stem lijkt. Een verhaal, ook voor Jacob al een verhaal van vorige generaties. Daarmee moet je het doen. En dan is zo’n broer die zich met het woeste ruitervolk van de Hettieten heeft verbonden een groot risico. Jacob brengt daarom in het holst van de nacht zijn famillie en zijn bezittingen het land binnen, maar zelf blijft hij nog even aan de veilige kant. Hij heeft nog steeds niet echt gekozen al lijkt hij steeds dichterbij te komen.

Laat een Reaktie achter