Wee de vrouwen die toverbanden naaien

Ezechiël 13:17-23

We spreken graag over profeten alsof het alleen maar mannen geweest zijn. Dat is natuurlijk onzin. Natuurlijk zijn er meer mannen geweest die er in geslaagd zijn vrouwen voor zich te laten werken zodat ze de tijd kregen moeilijke boeken te schrijven maar de Bijbel spreekt zeer zeker ook over vrouwelijke profeten, profetessen dus. Er waren zelfs valse profetessen die net zo moesten worden bestreden als hun mannelijke collegae. Ezechiël moest er speciaal tegen optreden. Gingen de mannen te keer over de samenleving, hoe mooi, veilig en rechtvaardig die wel niet was, de vrouwen gaven individuele bescherming. Sluiers beschermden je tegen de invloeden van kwade geesten en toverbanden om je polsen en over je handen voorkwamen dat je iets kwaads zou aanraken. Met die onzin en flauwekul worden ook vandaag nog mensen voor de gek gehouden, we kunnen er niet hard genoeg voor waarschuwen, geloof ze niet de kruidenmengers en water inblaassters.

Het verbod op tovenarij, door mannen zowel als vrouwen, is ook in Israël al heel oud. Het hoort bij de afgoderij die telkens weer in allerlei religies opduikt, maar krijgt in de Bijbel toch een aparte plaats. De machten en krachten die er ongezien zouden kunnen zijn kunnen nooit op tegen de God van Israël en andere beschermingen dan het volgen van het verbond met de God van Israël heb je niet nodig. Als je andere bescherming zoekt dan zeg je eigenlijk dat je de God van Israël niet helemaal vertrouwd. Het geld en de energie die je besteed aan die zogenaamde bescherming tegen machteloze krachten kun je beter besteden aan hulp aan de armen, aan de zorg voor de naaste, aan de bescherming van de weduwe en de wees. Het “heb God lief boven alles en de naaste als jezelf” geeft je alle bescherming tegen machten en krachten die je nodig hebt, iedereen daar in mee krijgen brengt zelfs op den duur de vrede op aarde.

De toverkollen die met sluiers en het lezen van sterren proberen de levens van mensen te beïnvloeden, we hebben er zelfs televisiekanalen voor in onze dagen, leiden af van waar het werkelijk om gaat in het leven. Ze wekken de illusie dat ons leven bestuurd wordt door iets anders dan door de liefde, dan door de God van Israël. Ze wekken de indruk dat we onrustig moeten worden als we het leven nemen zoals het komt en nooit loslaten de liefde voor de naaste omdat we door niets en niemand vervreemd willen raken van de liefde zoals die ons door Jezus van Nazareth is voorgeleefd. Ze wekken de illusie dat die liefde niet genoeg zou zijn en dat er meer is dat je nodig hebt tussen hemel en aarde. Volgens het Bijbelverhaal is die hemel boven de aarde gezet om de mensen te beschermen, gebouwd door de God van Israël. Gelukkig mogen we ons elke dag opnieuw afwenden van de kwade praktijken van astrologen en wichelaars, van instralers en geestenfluisteraars en ons wenden tot de liefde voor de naaste, tot recht en gerechtigheid. Ook vandaag kan dat weer.

Plaats een reactie