Leer van de vijgeboom

Matteüs 24:29-35

Kleine grapjes staan ook in de Bijbel. Als het lente is lopen de takken van de bomen uit, komen er weer bladeren en verschijnt de bloesem. Als dus de takken gaan uitlopen, de bladeren verschijnen en de bloesem uitbot dan wordt het lente. Als het regent worden we nat. Door de hele geschiedenis heen zijn mensen bezig geweest om uit te rekenen wanneer het einde der tijden gekomen zal zijn. Steeds als het wat slechter met de mensen gaat komen er meer mensen die zeggen te weten wanneer het afgelopen zal zijn. Ook bij zogenaamd bijzondere jaartallen gaan mensen op bergtoppen zitten of met een hele groep in een afgesloten huis in de overtuiging dat het einde der tijden is gekomen. Vandaag kunnen we zeggen dat ze ongelijk hebben maar de vaste overtuiging van de bewering brengt je nog wel eens aan het twijfelen. En dat hoeft niet want er staat ook dat dag en uur niet geweten worden.

Wie wel eens naar het radio programma Vroege Vogels heeft geluisterd heeft daar ook de waarneming van de natuurverschijnselen gehoord. Wanneer vertrekken de trekvogels, wanneer komen ze terug, wanneer worden nesten gebouwd, eieren gelegd en jongen geboren. Er zit van jaar tot jaar een grote variatie in die waarnemingen. Ze geven een trend aan maar nooit een exacte datum. Natuurlijk verschillen de seizoenen maar de overgangen zijn nooit exact vast te stellen. Daarom is het bezig zijn met de komst van het einde der tijden ook een uiterst onvruchtbare zaak. Waar het om gaat is de vraag of we er klaar voor zijn, dat na de donkere winter de lente zal komen is iets dat vast staat.  Het antwoord op de vraag of we er klaar voor zijn is helder. Er is nog veel vrede te winnen, er is nog veel armoede uit te bannen, er moeten nog veel mensen mee mogen doen.

Nu de dagen korten en de nachten langer worden mogen we oefenen in eerlijk delen op het Sint Maartenfeest op 11 november waarna we ons richten op Sint Nicolaas. Volksfeesten waarin het delen met elkaar centraal staat en door iedereen geoefend kan worden Niet iedereen was deze zomer in de gelegenheid voldoende te verzamelen voor de winter. In onze samenleving is dat niet meer letterlijk te nemen en is de overheid er voor om dat wat verzameld wordt eerlijk her te verdelen. En natuurlijk doet de overheid dat nooit echt goed. De rijken hebben hun eigen partijen om er voor te zorgen dat ook bij de verdeling door de overheid de rijken rijker worden en de armen arm blijven. De grootste overheidssubsidie in ons land gaat naar de mensen die de duurste huizen bewonen via de hypotheekrenteaftrek.

De alleenstaande moeders met jonge kinderen mogen niet meer zelf voor hun kinderen zorgen maar moeten ze brengen naar door de staat ingerichte kindercentra zodat ze zelf tegen een minimumloon kunnen gaan werken. Voor mensen die de winter echt niet meer door kunnen komen hebben we voedselbanken en de hulp aan mensen in arme landen die niet meer te eten hebben moet via partikuliere organisaties komen. Die oefening in eerlijk delen hebben we dus meer dan nodig. Die oefening is voor Christenen een godsdienstoefening, je naaste liefhebben als jezelf was immers hetzelfde als God liefhebben boven alles. We zullen er dus ook vandaag weer aan moeten geloven.

Plaats een reactie