Home | About | Disclaimer | Emea.nl

Mijn bevrijder

Psalm 70
 
We zeiden het al eerder. Het geloof gaat niet om een of andere persoonlijke verhouding met een persoonlijke God. Ondanks een diep geloof in de kracht van de Wet van de Woestijn, dat van heb uw naast lief als uzelf en dat het houden van die Wet alles goed maakt kan David in dit lied toch ernstig in de problemen komen. Maar God zien als een bevrijder is de sleutel. Wie daar hun geluk zoeken zullen altijd vrolijk zijn. Daarom weten mensen die hun leven gewijd hebben aan het zorgen voor anderen dat daarin een diepe voldoening schuilt. Soms vragen mensen wel eens wanhopig hoe dit toch vol te houden.

Zonder God is dat dan ook niet vol te houden. Dan ga je voor jezelf leven, ieder voor zich en God alleen voor een enkeling op zondag in de kerk. Dan ga je ook de rijken beschermen. Zoals die minister die in de Tweede Kamer ronduit zegt dat er toch niet te veel geld van de rijken besteed moet worden aan de zorg voor de armen. Dan is de eerste vraag bij de aktie voor giro 555 of dat geld eigenlijk wel aankomt. Alleen als het licht van de God van Israël schijnt is de waarheid van de wereld te zien. Wie met dat licht  kijkt ziet de armoede in Afrika schril afsteken tegen de rijkdom die we ondanks de crisis nog steeds hebben.

Er zijn gelukkig mensen die het anders doen. Johan Koss, bijvoorbeeld,  een schaatser die het voorbeeld heeft gegeven zijn succes te delen met de allerarmsten, met de armste kinderen in de wereld die er ook recht op hebben te mogen sporten. Het letten op dat soort mensen, die ineens op een onverwachte plek goed doen en de vreugde en het plezier hebben ontdekt waarvan de Psalm zingt, maakt dat je ook op je eigen kleine plekje weer moed kan krijgen. We hoeven niet zoveel te doen als hij, we moeten onze naaste liefhebben als onszelf. Goed voor onszelf zorgen dus, plezier hebben en dat delen met hen die het niet kunnen.

Een schrijfgroep van Amnesty International kan een hechte vriendengroep zijn. Zo hecht dat je uitkijkt naar de bijeenkomsten ook al schrijf je brieven over groot onrecht en de ellende die mensen is aangedaan. De wereldwinkel of de Fair Trade winkel kan zo gezellig zijn dat mensen er graag komen en jij er graag een paar uur in de week werkt. Met het extra geld dat daardoor wordt verdiend kunnen weer meer mensen geholpen worden. Als je dat ook nog weet te doen samen met de vreemdelingen uit je stad of dorp werken we pas echt aan het Koninkrijk. Wij voelen ons wellicht arm en zwak, maar we kunnen vandaag beginnen, samen met anderen, voor de zoveelste keer. Want van onze God mogen we elke dag opnieuw beginnen. Dat is onze persoonlijke relatie, Hem gaat het om de hele bewoonde wereld, daar maken wij deel van uit.

Laat een Reaktie achter