De aarde was nog woest en doods

Genesis 1:1-23

Wie zou dat eigenlijk wel eens hebben meegemaakt dat de aarde woest en doods was? Zouden wij het ons wel kunnen voorstellen? Misschien als we de beelden van de Tsunami in Japan zien. Een onvoorstelbare en onafzienbare hoop verwoest huis en verwoest landschap. Daar leeft niks meer, daar kan ook niks meer bestaan. Hoe vinden mensen daar ooit weer een plaats? Op die vraag geeft het gedeelte dat we vandaag lezen een antwoord. Het is geen journalistiek verslag van de geboorte van de aarde. Het is ook geen wetenschappelijke verhandeling over het ontstaan van de aarde. Het is een lied over hoe de aarde een aarde voor mensen is geworden. Want over dat verwoeste en ledige landschap zweefde de Geest van God. Wij kennen die als de Geest van de liefde, alles wat immers uit liefde gebeurd komt voort uit de Geest van de God van Israƫl.

En wat hebben mensen allemaal wel niet nodig voor dat de woeste en doodse aarde een aarde voor mensen is geworden. Voor dat de chaos waar we zo vaak in denken te verkeren weer een leefbare wereld is geworden. Genesis betekent wording en over wording zal het in dit Bijbelboek dan ook gaan. Allerleerst hebben we licht nodig, een verschil tussen licht en duister. In licht kunnen we zien, weten we weer waar we zijn, daarom zijn dag en nacht voor mensen belangrijk. In de nacht kunnen we rusten, worden we niet gestoord door het licht. Zo moeten we ook het verschil weten tussen boven en onder en tussen droog land en nat water. En mensen hebben groen nodig, dat zich voortplant en waar je je mee kunt voeden. En zon en maan moeten ons opvallen om te weten wanneer het dag en wanneer het nacht is. Want ook overdag kan het voor ons duister zijn als in de nacht en de maan kan in de nacht onverwacht licht geven alsof het dag is.

En als we willen weten waar we thuishoren dan moeten er dieren zijn. Grote en kleine dieren, dieren op het land, in de zee en in de lucht. Dieren waar we vriendschap mee kunnen sluiten en dieren waar we bang voor moeten zijn. Zo is in vijf stappen de chaos een halt toegeroepen en begint de aarde op een aarde voor mensen te lijken. Wie zich afvraagt hoe ooit de mensen in Japan geholpen zouden moeten worden terug te keren naar hun leven aan de vruchtbare kusten van hun eilanden vindt hier een programma.

God zag dat het goed was, maar als wij mensen weer licht kunnen geven, scheiding tussen water en land, de voordelen van dag en nacht, zon en maan als energiebronnen, zaad voor de aarde en dieren voor akkers en de zee dan zingen we samen dit lied mee. Want een prachtig lied is het over hoe mensen die aarde kregen om zich thuis te voelen. Daar kunnen alleen dichters van dromen en daarom begint de Bijbel daarmee. Zodat we weten waar de Bijbel over gaat, over hoe mensen zich pas echt thuis zouden kunnen voelen op deze aarde, met God, met de Geest van God die voor ons alles voortbrengt, ook vandaag nog.

Plaats een reactie