Home | About | Disclaimer | Emea.nl

Met behulp van de valse mammon

Lucas 16:1-9

Dat was een mooie bedrijfsleider die oneerlijke rentmeester. Daar zullen de leerlingen van Jezus van Nazareth nog hartelijk om gelachen hebben. Wat een verhaal kregen ze voorgeschoteld. Oneerlijke rentmeesters waren er genoeg. Ze vroegen gewoon meer pacht aan de pachters van hun heer en met het verschil leiden ze een heerlijk leventje. Als het de heer ter ore kwam dan waren ze nog niet jarig. Een verpachter kon geen opstand van zijn pachters gebruiken, zeker niet in de onzekere tijden van de Romeinse bezetting. Zelfs het gerucht dat een rentmeester oneerlijk zou zijn leidde daarom al tot het einde van het rentmeesterschap. Maar hoe behoud je nu een gemakkelijke positie? De boodschap van het verhaal is duidelijk, alleen door te delen met de armen kun je rijk blijven. Want dat is wat de rentmeester bij zichzelf overlegd. Hij weet wat hem te doen staan om zich te laten ontvangen als zijn heer hem de straat heeft opgeschopt. Hij verlaagt de schulden die er nog uit zouden staan. Die schulden had hij waarschijnlijk zelf verhoogd en hij gaf daarmee ook oneerlijk verkregen inkomen weg. Honderd vaten olijfolie als schuld is overigens een hele grote schuld. Deze manier van schuldsanering kennen de mensen van de volkskredietbanken nog het best. Zij kennen de mensen die het vel over de oren werd getrokken met leningen die ze nooit zouden terug kunnen betalen. Als die mensen dan op straat gezet dreigen te worden en gas en electra zijn afgesneden dan kan er schuldsanering plaatsvinden. Tenminste als de schuldeisers genoegen nemen met een heel klein deel van de schuld die dan wel afbetaald wordt. Zo krijgen ze tenminste nog wat. Als de schuldeisers te gretig op winst belust zijn dan komen er te veel mensen die in een dergelijke schuldsanering komen. Daarom hoort er een rem op het verlenen van leningen te zijn. In de dagen van Jezus van Nazareth was dat ook de reputatie van de rentmeester. Deze rentmeester kocht zich een toekomst door de schulden te saneren. Zo kon hij met een gerust geweten ontslagen worden. Van oneerlijke mensen kun je nog wat leren is de moraal van de gelijkenis. Van delen wordt je rijker. Al die mensen die sparen, oppotten voor slechtere tijden, niet investeren in nieuwe markten, zorgen dat waterputten worden geslagen, landbouwmethoden aan arme boeren wordt aangeleerd, die handelen verkeerd. Als het voedsel en de brandstof schaars worden in de wereld kunnen we er beter voor zorgen dat we nog vrienden hebben die het inmiddels ook hebben geleerd, hoe landbouw te bedrijven, hoe biobrandstof te maken, hoe voor zichzelf te zorgen. Ook wij worden van delen rijker, Fair Trade kan ons daarbij helpen en aan een samenleving van delen mogen we elke dag werken, ook vandaag weer.

Laat een Reaktie achter