Home | About | Disclaimer | Emea.nl

Een dag die jullie als heilige dag samen moeten vieren

Leviticus 23:26-32

Vandaag is het Jom Kippoer, Grote Verzoendag. Dat is één van de meest belangwekkende en ontzagwekkende Joodse Feesten. We lezen er over in het boek Leviticus en het feest wordt in elke Synagoge over de hele wereld vandaag gevierd. Het is in de eerste plaats een Sabbath, een dag waarop niet gewerkt wordt, niet door de gelovigen zelf, maar ook niet door het personeel en ook niet door de dieren die het land bewerken of voor het transport zorgen. Maar daarmee houdt het deze feestdag niet op, want het is ook een vastendag. Het is de dag waarop de bij ons bekende zondenbok vandaan komt. In het taalgebruik kennen we die nog wel. Als er iets vreselijks gebeurt zoeken we iemand op die de oorzaak is geweest van alle ellende die ons is overkomen. Sommige laffe angsthazen wijzen zelfs hele bevolkingsgroepen en aanhangers van een andere religie aan als zondenbokken. Maar oorspronkelijk was het een echte bok. Een priester legde zijn handen op de bok en laadde daarmee alle zonden van het volk op die bok en stuurde hem dan de woestijn in. Het volk kon dan opnieuw beginnen met de dienst aan de God van Israël. Grote Verzoendag is dan ook een dag van reiniging. Daarom is dat niet werken, niet eten of drinken, geen sexuele omgang hebben, niet roken dus ook, geen straf, maar een totaal loslaten van alles wat je aan aardse zaken bindt. Als je dat kunt loslaten dan ben je ook in staat het te delen met degene die dat het hardst nodig heeft. Als je vandaag een Synagoge binnen stapt hoor je daar alle geloften die het volk Israël in de loop van de eeuwen heeft uitgesproken tegenover God en waarvan iedereen doordrongen is ze niet voldoende gehouden te hebben. De diensten in de Synagoge zijn gisteravond al begonnen, want vrome Joden willen geen minuut missen van de Jom Kippoer. Vanmorgen is daar hetzelfde Bijbelgedeelte gelezen als wij vandaag lezen en vanmiddag zal het verhaal van Jona gelezen worden. Die ging tegen zijn zin naar Niveve en merkte tot zijn ontsteltenis dat het volk daar zich bekeerde en weer gerechtigheid betrachtte. En dat maakt de Grote Verzoendag tot een echte feestdag. Niet al het eten en dringen en genieten van aardse rijkdom maakt een feest tot een feest maar weer opnieuw mogen beginnen met het houden van je naaste als van jezelf. Als je je zelf bewust maakt van al die keren dat je dat hebt verzuimd en dat je eerder gekozen hebt voor je eigen voordeel dan voor de zorg voor de ander dan besef je hoe dood je eigenlijk bent, maar als je dan merkt dat je helemaal opnieuw mag beginnen, mag opstaan uit die dood en mag kiezen voor het leven, dan is dat een geweldig feest. Voor Christenen is de Grote Verzoendag dan ook overgegaan op de doop. Elke keer als kinderen of volwassenen worden gedoopt worden de oude zonden met het water weggespoeld en mag iedereen opnieuw beginnen met de dienst aan de God van Israël, houden van je naaste als van jezelf. Ook vandaag mag dat dus weer.

Laat een Reaktie achter